Huishouding
 
Een huishouden met kinderen kost geld en als ze ouder worden gaan de kosten nog meer omhoog. In een huishouden gaat dus veel geld om. Kijk maar eens op een doorsnee rekeningafschrift.  Slimme geldbesparende tips zul je hier zeker tegenkomen!


Besparingstips voor in en om het huis.

-We gooien met zijn allen een heleboel weg. Ook gebruiken we veelal meer dan echt noodzakelijk is. Je kunt denken aan tandpasta, shampoo, crèmespoeling en ook aan wasverzachter en bv schoonmaakmiddel. Probeer het eens met de helft en indien nodig gebruik je wat meer. Kun je zomaar 50% besparen!

-Bewaar ook eens de plastic bakjes en schalen waarin b.v kant-en-klare groente of ander voedsel in heeft gezeten. Deze zijn handig enige malen weer te gebruiken! Dit kan handig zijn als ouders iets mee moeten nemen voor een maaltijd op school waarbij je het risico loopt servies kwijt te raken!

-Heb je vaak gekookte groente over? Koop minder of haal bijvoorbeeld wat af van een bloemkool, paprika, courgette enz. Maak een gerecht waarbij je deze "restjes" ( groentesoep, spaghetti saus) kunt gebruiken. Toch wat over? Je kunt om een voorbeeld te noemen van gekookte bloemkool of broccoli heel snel en makkelijk heerlijke soep maken.

Wat moeten we ermee?
-Vraag je bij iedere aankoop af of je het wel echt wilt hebben, of je het wel nodig hebt. Ga na of je zonder kunt of dat je het wellicht kunt lenen.

-Loop eens zonder te kopen de winkel uit om er bijvoorbeeld een nachtje over te slapen.

-Maak voor jezelf een wenslijst. Zodra je iets wilt kopen zet je het op de lijst. Iedere maand bekijk je de wenslijst en beslis je of de wens(en) nog wel echte wensen zijn. Zo kom je er achter of je het echt wil hebben of nodig hebt!

-Ruimte geeft rust. Ontruim je huis van allerlei onnodige spullen die je niet (meer) gebruikt. Een handige indicatie, zeker als het gaat om kleding, is dat je het een jaar of meer niet meer nodig hebt gehad of hebt aangetrokken. Breng je spullen naar de kringloop of geef het aan vrienden, breng het naar speciale containers en als het echt niet anders kan in de vuilnisbak. Neem je voor alleen nog dingen aan te schaffen die echt nodig zijn of wil hebben. Investeer liever in kwaliteit dan in veel spullen die je zoals je gemerkt hebt in de praktijk weinig of niet gebruikt. Minder afval is ook nog eens veel beter voor het milieu!


Hoe en waar kopen we? Hoe doen we slim onze dagelijkse boodschappen?

-Koop groot in! Niet netjes één pak koffie in de aanbieding maar bijvoorbeeld wel tien!
Het grote voordeel is dat je meestal producten hebt tegen een veel lagere prijs gedurende een lange tijd.
Koop alleen die producten die je normaal ook al zou kopen anders ben je toch nog duurder uit!
Denk aan producten als, vlees, boter, toiletpapier, koffie, toiletartikelen als tandpasta, shampoo, maandverband, luiers, luierdoekjes enz.


-Vergeet geen boodschappentas mee te nemen! Iedere keer die 0.25 cent is natuurlijk zonde en thuis zit je met al die lege zakken.

-Wees creatief met kadootjes, het gaat om het gebaar!
Een beetje bos bloemen kost al 8 euro, een zelfgebakken appeltaart maar
2,50 euro!  Een heerlijke bak aardbeien in de zomer. Een pot lekkere honing.
Een doosje kruidenthee enz enz. Leuke dingen die niet veel hoeven te kosten. Bovendien is een niet voorspelbaar kadootje veel leuker voor de ontvanger! Voel je dus niet schuldig als jouw kadootje niet duur is of kan zijn!

-Ga niet met een lege maag boodschappen doen! Grote kans dat je heel
veel lekkere dingetjes koopt.

-Doe minder vaak boodschappen dan kom je veel minder in de verleiding om extraatjes te kopen die je anders niet had gekocht. Vooral tijdschriften hakken er aardig in.

-Ga na welke supermarkten voordelig zijn in de buurt.
Als er geen voordelige supermarkt in de buurt is of omdat je niet veel tijd hebt kun je besluiten 1x per maand naar die winkel te gaan.
Door wat meer in 1 keer te kopen bespaar je tijd en benzinekosten en koop je toch voordelige producten.
Je kunt een handig lijstje aanleggen met prijzen van producten die je vaak moet kopen. Het zijn soms maar kleine beetjes, kleine beetjes zijn snel een boel !! Zo weet je waar je juist wel of niet iets moet kopen.

-Koop zo min mogelijk kant-en-klaar produkten.
Pakjes en zakken kosten soms meer tijd dan je denkt! Vaak maakt het helemaal niets uit. Door zelf te maken heb je vaak ook een grotere hoeveelheid en kun je restjes eventueel invriezen voor een andere keer.
Neem bijvoorbeeld pannenkoekmix, dat is prima zelf te maken en kost net zo veel tijd!

Simpel recept:
500 gram bloem
een liter magere houdbare melk ( of vers)
2 of 3 eieren
een scheutje zonnebloem olie door het beslag
zonnebloem olie om in te bakken

Bereiding:
Meng de  bloem, de eieren en de helft van de melk en gebruik een garde om dit te kloppen, zodra alle bloem is opgenomen de rest van de melk en op het laatst scheutje olie toevoegen. Nu heb je een prachtig klontvrij beslag waar je nog eens héél véél pannekoeken van kunt bakken!
Koop zonnebloem olie van het goedkoopste soort en dat is ook nog eens gezonder en zuiniger dan het gebruik van boter.
Niets geen mix nodig en hou je van volkoren pannekoeken dan zou je wat volkoren meel kunnen toevoegen in de plaats van een deel witte bloem.


o Popcorn wordt tegenwoordig in allerlei moderne versies aangeboden en hartstikke prijzig! Het bakken van popcorn gaat echt heel makkelijk en snel in een gietijzeren wok bijvoorbeeld of grote braadpan. Gebruik wel een deksel.
Scheut zonnebloem olie, gewoon uit een grote zak maïs totdat de maïs net is ondergedompeld in de olie, deksel erop en verwarmen op het forhuis. Net als je de eerste plop hoort de warmtebron lager zetten en help het deksel wat mee omhoog. Binnen een paar minuutjes heb je een heel grote hoeveelheid knabbelpret. Je kunt hem zoet maken door suiker of gewoon licht zouten. Het is ook nog eens een gezondere snack dan chips.

Kinderen en koken
-Weetje wat eigenlijk een waardevolle bijkomstigheid Is? Als je jouw kinderen betrekt bij het koken zullen ze er later veel plezier aan beleven en leren waarderen! Kinderen weten dan wat het alternatief is voor kant en klaar voedsel. De toekomst is er op gericht om zoveel mogelijk kant en klaar te kopen. Daar hangt natuurlijk een stevig prijskaartje aan vast. Het zijn vaak kleine hoeveelheden, soms niet eens genoeg voor een volledige maaltijd. Ook zijn veel maaltijden erg vet, te veel zout en bevatten weinig voedingstoffen.

-Bij KindGeld yahoogroups (contact groep)  hebben we een bonte verzameling van goedkope recepten verzameld door lijstleden. Je kunt je gratis bij deze groep aansluiten zodat jij ook recepten kunt bekijken en jouw cullinaire tips kunt delen! Ook zijn er digitale downloadbare receptenboekjes te vinden voor de nodige inspiratie.

-Op het smulweb zijn ook veel snelle en goedkope recepten te vinden, dat is beslist een bezoekje waard. Je moet je gratis aanmelden om toegang te krijgen.

Wat eten we?
-Maak een weekmenu en denk vooruit. Wat je bijvoorbeeld met de restjes kunt doen. Welke ingrediënten je vaker kunt gebruiken in meerdere gerechten. Restjes zijn ook handig als je regelmatig een maaltijd hebt voor een kind dat moet sporten of iets niet lust. Hou maar eens bij wat je normaal gesproken aan voedsel weg gooit iedere week! Dat kan vast en zeker slimmer en beter.

Lees verder: Lekker voordelig aan tafel



Zuinig met energie?

-Zet de verwarming een graadje lager!
Als je de thermostaat op b.v 19 of 20 zet is het dan ook die temperatuur?
Controleer dit eens met een thermometer of dit werkelijk zo is, soms is dit
wel een graad hoger dan je dacht!

-Een graadje lager zul je meestal niet zo snel merken, echter wel in je stookkosten!
Als je stil zit kun je het kouder krijgen, trek dan een lekkere warme fleece aan.

-Verwarm alleen de vertrekken waar het nodig is, doe de verwarming b.v. voor de kinderslaapkamers pas aan als ze thuis komen na school om te gaan spelen.

-Als je boodschappen gaat doen of een paar uurtjes weg gaat kun je de thermostaat lager zetten.



Iedere dag schone kleding aan?










  
                                        
-Naast het feit dat het je ook heel veel werk scheelt,  het wassen en het strijken!             
Gebruik je minder energie voor wasmachine en droger en bespaar je op het wasmiddel.
Kun je nog herinneren toen je zelf klein was, dat je de hele week met een trui en een broek deed? Dat was toen heel gewoon.

-Nu kun je ook ergens tussenin zitten en b.v iedere dag even kijken of het nog een dagje mee kan en hang een kledingstuk even uit het raam in de frisse lucht.
Vooral handig met jasjes en vestjes. Teeners verkleden zich wel eens 2x per dag en hup zo weer
op de grote hoop maar weer, dat gaat sneller dan weer opvouwen! 
Zijn ze ongevoelig voor jouw hulpkreet dan kun je het  na het luchten weer "stiekem" terug hangen.


Iedere dag douchen?















-Natuurlijk ga je douchen als je schoon wilt worden maar
vraag je af of het iedere dag echt nodig is!
o Minder wasgoed, minder shampoo ( de iedere dag shampoo wil niet zeggen dat je iedere dag moet haarwassen) minder water en gas, meer tijd én nog eens beter voor de huid!
o Alléén water ontvet ook en zeker een kinderhuid is best gevoelig, bovendien beschermd een natuurlijk laagje de huid.


Of douchen of in bad gaan iedere dag nodig is?
-Korter douchen, douchen in plaats van badderen.
Sta je altijd lang onder de douche, zijn je teenerkids er niet onder vandaan te krijgen? Spreek een maximale douchetijd af en gebruik eventueel een wekkertje.


Energie besparende hulpmiddelen
-Denk aan o.a radiator folie, tochtstrippen, brievenbusborstels, een diffuser voor op de kraan ( deze geeft een volle straal en kan 50% water besparen), waterbesparende douchekop, thermostaatkraan ( deze kun je instellen dat de watertoevoer maar half open is). Heb je een nieuwe ketel nodig? Informeer wat het beste is in jouw gezin. Vraag bij meerdere bedrijven offertes aan!


Kleding/dekens
-Warme trui, sloffen de kachel kan wat lager. Bij Zeeman zijn regelmatig heel voordelige fleecedekens te koop, lekker voor op de bank en in de zomer gebruiken op het strand of op de zonneweide!



Copyright © 2013 by "Euromaatjes"   •   All Rights reserved   •   E-Mail:info@euromaatjes.nl