Vakantie Tips
 
 
 























Vakantie vieren met een klein(er) budget?


Ja, dat kan en je zult verbaasd zijn dat het niet betekent dat je gezin zich door karige weken heen moet werken!
Bij Euromaatjes dus geen tips om goedkoop te kunnen vliegen, daar zijn genoeg andere sites voor te vinden! Alle tips staan door elkaar en zal als er iets nieuws te melden valt worden uitgebreid. De tips lenen zich niet in iedere situatie. Bekijk dus of ze bij jou passen en pik er uit wat jou aanspreekt. De maar liefst 71 tips zijn verder voor gebruik van eigen risico. Ik hoop dat ze je inspireren voor een geweldige zomervakantie die ook nog eens vriendelijk zijn voor de portemonee!



1. IJsjes. Als je een groter gezin hebt koop dan de ijsjes in grote verpakkingen, voor thuis én op de vakantiebestemming.

2. Eten en drinken. Neem tijdens dagtochtjes zoveel mogelijk eigen eten en drinken mee. Maak er thuis iets speciaals van en maak bijvoorbeeld heerlijke sandwiches of belegde bolletjes, Vries thuis halve flessen met water in en gebruik deze als koelelement in de tas, vul de ingevroren fles steeds bij met water tijdens het uitstapje. Zo heb je steeds lekker fris water. Dit kan natuurlijk ook met aangemaakte limonade of vruchtensap als je hier de voorkeur aan geeft.


3. Goed eten.Eet eerst goed voordat je op stap gaat, minder kans dat je iets tussendoor gaat snacken voor de lekkere trek.

4. Leesvoer. Leen boeken en tijdschriften van de bibliotheek. Tegenwoordig zijn er ook heerlijke luisterboeken die perfect zijn voor in de auto of op plekken waar je liever geen boek naar toe wil nemen. Ook deze zijn te leen in de bibliotheek.


5. De paklijst. Maak ruim van de voren een paklijst, zo vergeet je niets en hoef je op je vakantie plek niet iets dubbel te kopen. Check ruim van te voren je spullen zodat je weet wat je moet vervangen of moet aanschaffen. Je kunt dan kijken of het tweedehands te vinden is of van iemand kan lenen.


6. De vakantieplanning. Doe net alsof je een week eerder weg gaat en zorg dat je bijna klaar bent op die datum. De laatste week kun je gebruiken voor het opruimen van het huis en de laatste dingetjes voor huis/tuin en dieren. Meestal komen er onverwachte dingetjes en dan heb je nog tijd om het te regelen.


7. De vakantieboodschappen. Zoek thuis alvast de adressen van je goedkope supermarkt in de buurt van je vakantieadres, ook in het buitenland kun je de Lidl en Aldi tegenkomen! Op internet kun je alle vestigingen vinden. Er zijn veel gezinnen die juist bewust in de buurt van bijvoorbeeld een Lidl een vakantieplek zoeken zodat ze dan ook voordelig boodschappen kunnen doen.

8. De gasflescontrole. Controleer de gasflessen, thuis vullen is vaak goedkoper dan op de camping. Overweeg de groene flessen t.o.v. de blauwe, mits je ruimte hebt om die te vervoeren.


9. De camping Gardenia. Laat de kinderen een nachtje kamperen in eigen tuin dat kan ook heel gezellig en spannend zijn!

10. Logeren. Regel logeerpartijtjes voor de kinderen bij vriendjes/oma, opa enz.


11. Planning uitstapjes. Maak thuis al een lijstje met goedkope en gratis uitstapjes in de buurt van je vakantie adres, denk aan goed en slecht weer! Kijk op www.uitmetkinderen.nl .

12. Huizenruil. Doe aan huizenruil met een ander gezin, kijk voor treinaanbiedingen in de zomer van de NS. Maak goede afspraken vooraf en regel een ontmoeting vooraf als het om mensen gaat die je niet kent. Bijvoorkeur een gezin met kids in dezelfde leeftijdscategorie zodat je niet met spullen hoeft te slepen. Daarnaast is er meestal al speelgoed voor de kinderen. http://woningruil.pagina.nl

13. Het openbaarvervoer. Busmaatschappijen hebben vaak ook dagkaarten voor openbaarvervoer. Zeker in het zomerseizoen zijn er verschillende arrangementen of voordeeltjes.

14. De taakverdeling. Verdeel de taken bij het bereiden van de maaltijd en andere klusjes. Ouders hebben ook vakantie!

15. Beddengoed. Neem een extra deken of slaapzak mee voor ongelukjes. Denk ook aan een zijltje voor over de matras.

16. Vakantie op of bij het water. Veel water in de buurt? Denk aan een zwemvest. Tegenwoordig meestal wel ieder jaar rond mei/juni in de aanbieding bij Lidl en Aldi voor rond de 19.99. Vraag op tijd bij je kennissen of er iemand is die er eentje heeft liggen. Kijk anders op marktplaats voor een recent exemplaar. Vergeet ook de zwembandjes niet mee te nemen. Campings met riviertjes is het vaak prettiger om met waterschoentjes te zwemmen. Thuis op tijd aanschaffen kan je veel geld schelen, dan ligt de prijs zo rond de 3 tot 4 euro. In Frankrijk is het soms ook lastig om prettige waterschoentjes te vinden voor een redelijke prijs.

17. Slim boodschappen doen. Heel veel levensmiddelen zijn ook in het buitenland te koop, gebruik je ruimte dus efficiënt voor zaken waar je echt geld mee bespaart! Zoals prijzig zonnebrandmiddel. Luiers verkopen ze echt overal, neem deze alleen voor de eerste dagen mee. Drop, vlokken, stroop, poedersuiker, pindasaus en Hollandse frietsaus zijn vaak niet of moeilijk verkrijgbaar.

18. Beddengoed voor kleine kindjes. Neem een bedzijltje mee voor kinderen die nog ongelukjes kunnen hebben of nog niet zindelijk zijn. Heel vervelend als het niet je eigen matras is.

19. Kindervoorzieningen. Informeer vooraf naar de voorzieningen voor kleine kinderen zodat je geen dingen meeneemt die er al staan of juist niet zijn en dat je ze daar moet kopen. Denk aan campingbedjes, kinderstoelen, babybadjes enz.


20. Digitaal vermaak. Maak afspraken als het gaat om gebruik in de vakantie van gameboys en laptops en televisie in de vakantie. Voor echte ontspanning en rust laat je ze gewoon thuis. Gameboy gebruik alleen in de auto kan ook helpen. Het blijkt dat er veel gezinnen zijn die hierover meningsverschillen hebben, goede afspraken voorkomen ruzies.

21. Spelletjes op vakantie. Zoek van te voren wat spelletjes uit voor onderweg en op vakantie.

22. Wijn. In Frankrijk zijn er voordelige ( er zit een luchtdicht afgesloten zak in) pakken wijn met een z.g. tapkraantje. Deze pakken blijven heel lang goed.

23. Een terrasje pakken. Op terrassen buiten zijn de prijzen soms hoger dan dat je binnen gaat zitten. Waar veel toeristen zitten is de kwaliteit vaak minder en wat je besteld duurder, kijk eens waar de locale bevolking gaat eten. Dat is vaak veel beter en wellicht ook veel leuker! IJsjes kunnen wat verder in een stadje goedkoper zijn dan in het drukste gedeelte vooraan.

24. Wandelen en fietsen. Ga op zoek naar leuke wandel en fietstochten. Kies voor wandel en fietstochten met een leuk doel onderweg voor de kinderen. Neem regelmatig pauzes.

25. Lagere prijzen. Onderhandel op markten en in winkels,

26. Telefoneren. Bellen met je mobiel is heel erg duur, soms is gewoon bellen in een telefooncel voordeliger met een telefoonkaart. Gebruik je mobiel alleen in noodsituaties, je kunt ook je voicemail instellen zodat je die bijvoorbeeld 2 of 3x per dag even afluistert. Verder kun je contact houden met het thuisfront via de webmail ( wel wachtwoord meenemen) en email adressen of de MSN. Het kan zinvol zijn van te voren uit te zoeken met welke provider je het goedkoopste belt in het buitenland. Dit is niet altijd het netwerk wat automatisch op je telefoon komt. Vermijd lange telefoongesprekken.

27. Verzekeringen. Neem je reisverzekering eens onder de loep en vergelijk deze eens met de autoverzekering en andere verzekeringen ( zoals van de ANWB) misschien zijn er wel dingen dubbel verzekerd, is die doorlopende reisverzekering helemaal niet voordelig. Vergelijk de verzekeringen onderling met elkaar. Het kan werkelijk tientjes verschillen!

28. Korting. Speur het hele jaar naar kortingbonnen voor uitstapjes, plan van te voren!


29. Voordelig vakantieadres. Kies voor goedkope vakantiegebieden. Rustige toeristarme gebieden zijn vaak ook nog eens voordeliger!


30. Uit eten gaan. Uit eten gaan is erg duur en soms eten de kinderen door de warmte erg weinig. Beetje zonde als alles weer richting keuken gaat toch? Als je toch gaat let dan goed op waar de locale bevolking gaat eten. Daar kun je dan vaak terecht voor een goede prijs en de kwaliteit is vaak beter dan de plekken waar Jan toerist komt.

31. Fietsvakantie. Wel eens gedacht aan een vakantie op de fiets?

32. Wandelvakantie. Wandelen kan natuurlijk ook.

33. Kampeeruitrusting. Kies voor een goede kampeeruitrusting, liever goed en tweedehands dan te goedkoop en niet van goede kwaliteit. Een lekkende tent of kleding weegt niet op tegen het prijsverschil!

34. Dure animatie(teams). Heb je al die voorzieningen en animatie op de camping wel echt nodig? Bedenk dat je dit ook betaald!

35. Dorst. Bewaar de kleine drinkflesjes en vul deze na met literflessen.

36. De vakantie BBQ. Organiseer voor andere thuisblijvers een Amerikaanse BBQ, gezellig en de kosten worden verdeeld!

37. Relaxen en onthaasting. Ook als je thuisblijft, kun je zelf zorgen voor het vakantiegevoel, doe het wat kalmer aan, doe wat makkelijker met het huishouden en verdeel wat klusjes. Kook af en toe lekker simpel en geniet van de tijd die je nu hebt met je kinderen en voor jezelf.

38. Voeding bewaren. Informeer in warme gebieden of je een koelkast kunt huren. Soms is dit mogelijk met vriesvak en al! Een elektrische of gas koelbox koelt soms niet echt voldoende meer bij extreem hoge temperaturen, dan is een dergelijke huurkoelkast ideaal. Koop bij voorkeur je verse producten vlak voordat je de maaltijd gaat bereiden, zeker als je een gewone koelbox gebruikt met koelelementen. Vraag ook of de elementen kunnen worden ingevroren. Blikjes en flessen kunnen ook ingraven worden of in een grote emmer met water kan natuurlijk ook. Vlak bij een rivier lukt het soms ook om ze in een zak of net in het water te hangen. Dat is vast meer voor de avontuurlijke kampeerder! Vries half gevulde waterflessen in en vul deze overdag steeds bij met water. Dienen dan meteen als koelelement en als fris drinkwater.

39. Kinderkamp. Kun je niet met het hele gezin op vakantie dan is het misschien wel een idee om je kind een weekje op een voordelig kamp te laten gaan. www.stichtingdetra.nl ------ www.Deebeetje-kamp.nl ------ www.kaleb.nl , er zullen vast meer stichtingen te vinden zijn op het internet. Prijzen kunnen variëren van 50,00 - 100,00 per week tot 145 euro zijn veel kampen te vinden. Soms is er een speciale doelgroep voor zorgkinderen of gezinnen met een klein budget of in de schuldsanering. www.wegwijzerkampen.nl Als je kind op scouting zit dan kan het meestal ook mee met een kamp, gratis of voor een kleine bijdrage. Kijk ook eens bij www.Kico.nl .


40. Deel je vakantiehuis. Het kan ook voordelig zijn een groot huis te delen met 2 gezinnen. www.belvilla.nl of www.avac.nl

41. Receptenboek. Maak thuis een vakantiereceptenboek. Makkelijke en lekkere gerechten, sausjes en marinades voor de BBQ. Neem van thuis je lievelingskruiden mee of laat je verassen door de streekproducten op je vakantie.

42. Auto en (reis)verzekeringen. Zorg dat je auto in een goede conditie verkeerd en ga goedverzekerd op reis. Lees eens de voorwaarden van je verzekeringen door in welke gevallen je iets niet krijgt uitgekeerd. Daar kun je dan extra op letten. Zorg ook dat in geval van schade of diefstal je aangifte doet bij instanties of politie en kijk goed na wat er in de voorwaarden staat. Je wilt als er schade is natuurlijk wel dat deze gedekt is! Neem deze voorwaarden dus mee op vakantie. Let op dubbele verzekeringen!

43. Vakantieaankopen. Vraag je af wat je in het verleden met het kopen van souvenirs hebt gedaan. Als je er toch nooit meer naar om kijkt kun je jezelf afvragen of het wel leuk is om deze iedere keer weer te kopen.

44. Fotograferen. Zorg dat je weg gaat met een lege digitale camera, beetje zonde als je nog maar een paar foto’s kan maken.

45. Batterijen. Houd oplaadbare batterijen die opgeladen zijn goed gescheiden, zo voorkom je dat ze leeglopen! Er zijn eventueel speciale doosjes te koop, je kunt ook kleine doosjes (bijvoorbeeld schoongemaakte medicijnbusjes) met een dekseltje gebruiken en daar de batterijen rechtop in zetten zodat de buitenkanten elkaar niet kunnen raken. Schaf Nihm batterijen en dito oplader aan, deze worden niet lui zoals dat genoemd wordt. Een snellader kan heel handig zijn. In een korte tijd heb je dan de batterijen weer tot je beschikking. Bij Action en dergelijke winkels zijn regelmatig dit type batterijen voordelig in het assortiment.

46. Potten en pannen. Houdt je pannen warm in een slaapzak. De wonderdoos van Tupperware is ook erg handig als zeef, stomer enz. Het is het principe van een hooikist.

47. Wonderemmer. Tik een grote afsluitbare mayo emmer op de kop, zo eentje die de snackbar gebruikt. Op de camping zou je het ook kunnen vragen bij een snackbar. Deze emmer is heel handig voor kleine handwasjes die je laat weken en kunt schudden en kunt ontluchten. Je kunt hem ook gebruiken als plasemmer voor de nacht. Ook handig om flessen shampoo en dergelijke in op te bergen zodat ze niet gaan lekken in de tent of kunnen omvallen. Kan ook dienst doen als afvalemmer. Heb je een vuil klusje dan kun je er een zak in hangen en wat je kwijt wil in laten lopen, zak er uit halen en dichtknopen en weggooien! Goedkoop alternatief voor een Tupperware emmer.

48. Bellenblaas. Houdt bellenblaas ( ieder zeepmiddel eigenlijk) uit de buurt van je tent! Deze bellen en sop zijn een verschrikking voor je tentdoek! Het tast de impregnatie aan en je zult merken dat je tent hierop kan gaan lekken. Niet iedereen weet dit!


49. Monstertjes. Bewaar het hele jaar door monstertjes en proefflesjes douche en badproducten enz. voor de vakantie.

50. Zonnebrandmiddelen. Koop thuis als het lukt goede zonneproducten vroeg in het seizoen in de aanbieding dan betaal je een euro of drie, vier of wat meer. Beter dan 12,50 euro of meer! Gebruik liever geen zonneproducten van vorig jaar, de bescherming is een stuk lager ( meer kans om te verbranden) en bovendien kan het zijn dat door zon, warmte en het contact met handen het smeersel niet meer fris is. Tegenwoordig staat steeds vaker de houdbaarheid (potje met het aantal maanden op de verpakking). Is je kind of ben jij toch wat verbrand dan is Sudocreme ( de bekende “billen” zalf) echt heel goed! Voorkomen blijft natuurlijk beter dan genezen.

51. Badgoed. Kies voor een dunnere kwaliteit strand en badlakens, dan kun je er meer meenemen en gaan er ook meer in een wasmachine!

52. Kaarten sturen. Soms komen kaarten in een envelop sneller op hun bestemming! Geen kaarten sturen is nog goedkoper natuurlijk.

53. Grondzeil. Bewaar je oude douchegordijn deze kan nog dienst doen als tentluier onder je grondzeil.

54. Bakken en braden. Schaf een multifunctioneel kooktoestel aan dan kun je koken, bakken, braden en BBQ-en met één apparaat. Over een Skottelbraai zijn veel mensen erg te spreken. Als je stroom hebt dan kan een waterkoker erg handig zijn, eventueel kook je eerst water en gebruik dat om dan verder te koken op gas. Je gasfles gaat dan langer mee, stroom moet je toch al betalen. Groene gasflessen zijn veel goedkoper om na te vullen dan de blauwe van Campinggaz.
Thuis navullen is ook vaak goedkoper dan op de camping.
Het gebruik van een gaskoppeling die je kunt gebruiken voor 2 apparaten tegelijk kan ook handig zijn, zo hoef je geen twee gasflessen mee te nemen. Bij weinig ruimte kan een mobiel kookapparaat ( rond de 15,00 - 20.00 euro) op gas met cartouches een voordelig alternatief zijn. Nemen weinig ruimte in beslag, gasflesjes zijn bij aanschaf thuis ook voordelig. Houd er rekening mee dat er niet overal een BBQ met kolen gebruikt mag worden. 
.
55. Nog meer beddengoed. lakenzakken zijn gemakkelijk zelf te maken van oude dekbedhoezen. Op warme dagen gebruik je alleen de lakenzak om te slapen.

56. Fleecedekens. Een fleece deken kan multifunctioneel zijn op je vakantie, als extra deken bij een koude nacht. Om op te zitten op het strand of aan het meer. Zo houd je de badlakens veel langer schoon en hoef je minder te wassen. Als speelkleed kan natuurlijk ook.


57. Washandjes. Overweeg het gebruik van wegwerpwashandjes, deze kosten natuurlijk wel wat. Ze zijn vaak wel tegen de zomer in voordelige grote verpakkingen bij het kruitvat in de aanbieding. Je hoeft deze dan niet te wassen en te drogen en gaat niet ruiken.

58. Wassen en hygiëne. Je hebt speciale zeep zonder water, dat kan op de camping erg gemakkelijk zijn. Babydoekjes zijn in Frankrijk erg duur als je niet naar een goedkope winkel kan gaan. 7 á 8 euro zijn “gewone” bedragen die je af en toe tegenkomt. Een goede hygiëne voorkomt kosten en narigheid!

59. De verbandkist. Vul thuis ruim op tijd je verbandkist al aan.

In een basisverbanddoos tref je over het algemeen de volgende zaken aan:
• Verbandgaas/kompressen
• Verbandwindsel
• Verbandwatten
• Snelverband
• Hechtpleisters
• Wondpleisters
• Driekante doek
• Ontsmettingsdoekjes
• Pincet
• Verbandschaar
• Handschoenen

Een vakantieverbandkist bestaat meestal uit:
•1 doosje wondpleisters;
• 5 steriele gaasjes 5x5cm (per stuk in de apotheek verkrijgbaar);
• 1 rolletje elastisch verbandwindsel 4cm;
• 1 rolletje hechtpleister;
• Ontsmettingsmiddel;
• (splinter)pincet;
• Schaartje;
• Handschoenen.


Bron: http://www.kring-apotheek.nl/

Bovenstaande website geeft ook meer informatie over het samenstellen van een reisapotheek en gezondheid en reizen.

60. Muggen. Citronella olie is een goedkoop anti-muggenmiddel. Voor verre streken zijn vaak andere middelen nodig met DEET. Kruitvat heeft een uitgebreid voordelig assortiment anti-mug en verzorgingsmiddelen. Lees goed de aanwijzingen op de verpakking, zeker met jonge kinderen en baby’s.

61. Borstvoeding. Probeer als het even kan nog door te voeden met de borstvoeding, heel makkelijk en hygiënisch.

62. Vakantie thuis. Thuis blijven kan ook en gedraag je dan als een god in Frankrijk! Ook als je niet op vakantie kan gaan hoeft thuisblijven geen straf te zijn. Je kunt je afvragen wat allemaal niet kan en hoe kijk je er dan tegen aan? Kijk vooruit en zie je eigen mogelijkheden en laat de kinderen meedenken! Laat een van de kinderen af en toe kiezen wat het wil eten en laat hem of haar meedoen in de keuken.

63. Electra op reis. Kijk vooraf goed na over hoeveel elektriciteit je kunt beschikken en welke stekkers er worden gebruikt. Regel thuis eventueel adapters anders moet je er later een kopen of huren. Vraag bij campings dus hoeveel ampère je hebt en maak dan een keuze welke apparaten je dan mee kunt nemen. Een waterkoker van 2000 watt geeft dus zeker problemen als je maar 3 of 6 ampère hebt. Je kunt de volgende berekening gebruiken. X ampère x 220 ( watt) is totaal aan stroom wat een stop aan kan. Dus 3 ampère x 220 = 680 watt, naast een waterkoker van 500 watt kun je daarnaast op hetzelfde moment niet veel anders meer gebruiken. Bijvoorbeeld: 6x220=1320 watt. Enz. Kijk of je eventueel ook zonder stroom kunt op de camping. Je kunt ook gebruik maken van een telefoonoplader in de auto tijdens het rijden.

Als er veel spullen op batterijen gaan dan kan stroom op je plaats wel voordeliger zijn als je ze zelf kan opladen ten opzichte van het gebruik van ‘wegwerp’ batterijen. Er zijn tegenwoordig wel handige schudzaklampjes die erg handig zijn en ‘geen’ batterijen nodig hebben.

64. Kaarsen. De ervaring is dat in Frankrijk citronella kaarsen en andere kaarsjes erg aan de prijs zijn! Als je een plekje over hebt dan is het voordelig wat van thuis mee te nemen.

65. De receptie. Het is zeker aan te raden de receptie van een verblijf of een toeristisch kantoor te bezoeken voordat je een uitstapje gaat maken. Vaak tref je in de vakantiebrochures, folders en krantjes wel kortingbonnen aan!

66. Toeristisch kantoor. Stap in je eigen omgeving ook eens een VVV of ANWB kantoor binnen, je zult verbaasd staan hoeveel er te doen is in de buurt! Denk maar aan leuke speurtochten voor de kinderen of evenementen die georganiseerd worden voor toeristen.

67. Vervoeren van eten en drinken. Gebruik fietstassen, rugzakken of als je geen kind meer in de buggy hebt een boodschappenkarretje waar je enorm veel in kunt stoppen. Frietjes eten tijdens een uitstapje kan zeker met een groot gezin behoorlijk oplopen, spreek van te voren af met de kinderen dat je thuis eet.

68. Verkorten vakantie. Maak je vakantie wat korter. Een week korter een huisje huren, hotel of camping scheelt aanzienlijk op het budget. Thuis eet je vaak voordeliger en heb je minder betaalde ontspanning.

70. Voor en naseizoen.Probeer je vakantie in een voordeligere periode te plannen. Het is dan ook meestal rustiger en ontspannender dan in het hoogseizoen.

71. Afstand vakantieadres. Het scheelt vervoerskosten als je het wat dichter bij huis zoekt.

72. Kleine reparaties. Denk hierbij aan een naaisetje, bandenplaksetje, fietspomp, gereedschapsetje, zakmes en een rol van dat stevige reparatietape.


Naar boven
Copyright © 2013 by "Euromaatjes"   •   All Rights reserved   •   E-Mail:info@euromaatjes.nl