Consuminderen
 
Niet alleen geld besparen!
Minder consumeren en bewust minder geld uitgeven. Je doet je bankrekening én het millieu er een groot plezier mee. Het geeft stof tot nadenken over zaken die je altijd gewend bent op een bepaalde manier te doen, verplichtingen die je bent aangegaan, vrijwillig of misschien wel onder druk van anderen. Het bewust worden van de gedachte achter het geld zal je meer geld doen besparen dan je zo op het eerste gezicht zou vermoeden.

Waarom kopen we?

We kopen en willen dingen om een bepaalde reden. Er achter komen wat die reden is, is dé sleutel naar een andere blijvende gewoonte en één van de oplossingen om vrijer met geld om te kunnen gaan. Niet onder druk van iets of iemand anders. Niet vanuit de gedachte dat je jezelf iets ontneemt of iets niet meer mag. Met de volledige rust dat wat je kiest, goed voor jou en je kinderen is. Geld is natuurlijk gewoon een handig middel om producten en diensten te kunnen uitwisselen. Niet meer dan dat. Het gevoel dat geld oproept is toch echt van ons zelf.

Goede gewoonten doorgeven.
De gedachte achter het consuminderen, wat wil je daarvan meegeven aan je kinderen? Hoe kun je dat doorgeven aan je kinderen. Ik wil daar graag later op terug komen, hoe ik dat gedaan heb en misschien heb jij daar zelf een mooi verhaal over wat je wilt delen. Consuminderen is in de loop der jaren een begrip geworden en niet meer is weg te denken. Het leuke is dat iedereen dat kan doen op zijn eigen manier. Het wil dus niet zeggen dat als iemand geniet van zijn kopje senseo koffie niet aan het consuminderen is of misschien wel een weekje gaat skieën in de alpen.

Vrekkig?
Kunnen we zeggen dat consuminderen een sobere levenstijl is? Dat is de indruk die ik nog wel eens krijg als ik over consuminderen lees. Wat is eigenlijk een sobere levenstijl? Wat voor de één sober is kan voor de ander wel eens overvloedig betekenen. Dat is dan ook de reden dat ik liever spreek over een levenstijl die je in staat stelt zo met je geld om te gaan dat er een goede en bewuste balans is tussen je uitgaven en je inkomsten en dat je zo je doelen kunt realiseren. Dit op een manier dat voor jou goed voelt.

Minder kopen, minder gebruiken, minder afval én minder zorg. Want laten we eerlijk zijn; als we erg veel spullen en verplichtingen hebben betekent dat natuurlijk ook dat het onderhoud, kosten én tijd met zich mee zal brengen! Dan heb ik het nog niet eens over de ruimte die spullen innemen. Kleine kinderen hoeven ( ik heb het hier niet over speciale kindjes die extra zorg en kosten met zich meebrengen) echt niet duur te zijn! Consuminderen met kids is een uitdaging als ze groter worden, tenminste dat is mijn ervaring. Het is niet altijd makkelijk als de wensen van pubers toch anders liggen dan wat jij voor ogen hebt.. Hoe lukt het om daar toch leuk mee om te blijven gaan? Je kunt ze alle do's en don'ts hebben meegeven, mijn ervaring is dat ze zelf op een bepaald moment gaan kiezen en dat kan best betekenen dat zoon of dochterlief zijn neus op haalt voor een mobieltje dat slechts bellen kan of liever een broodje haalt op school dan jouw eigen met liefde gebakken maïsbrood!

Kids en geld
Toch denk ik dat het een essentieel leerproces is voor kinderen. Het (her)kennen van de manier waarop jij met geld om gaat is daarom denk ik heel belangrijk. Door de eigen manier van leven te laten zien en dus ook hoe je met geld en de invloed van reclame en commercie om gaat zijn eigenlijk de echte lessen voor hun toekomst. Als je consumindert binnen je gezin en jouw kinderen zien hoe jij dat invult dan denk ik dat het de basis is die je mee kan geven. Je kind kan ergens op terugvallen en weten dat een leven zo duur of zo goedkoop is als je zelf bepaald. Dat het vooral te maken heeft met de keuzes die je maakt. Dwars daar tegenin gaan hoort daar natuurlijk bij! Ook op het gebied van consuminderen én de invloed van reclame en commercie wil Euromaatjes meer aandacht gaan besteden in de toekomst!

Voor meer informatietieve webtips bezoek je de webadressen. Klik hier
Copyright © 2013 by "Euromaatjes"   •   All Rights reserved   •   E-Mail:info@euromaatjes.nl