Aanschaf
Copyright © 2013 by "Euromaatjes" All Rights reserved E-Mail:info@euromaatjes.nl
Kinderkleding aanschaffen
Broertjes en zusjes...
Er zijn vele manieren om aan kinderkleding te komen, de voordeligste die ik me kan bedenken is als je kleding kunt gebruiken van een ander kind uit het gezin. Zeker met kinderen vlak na elkaar en van het zelfde geslacht. Je kunt daarvoor doosjes maken waarop je jongen/meisje en de maat en een leeftijdsindicatie en eventueel het seizoen noteert .
Tabel kinderkleding.
Hou er wel rekening mee dat niet ieder merk hetzelfde valt en niet ieder kind natuurlijk precies volgens deze tabel bij die maat past en groeit, het is natuurlijk een richtlijn en als indicatie.
Vrienden en kennissen.
Kleding ruilen met vrienden die kinderen hebben in verschillende leeftijden is ook makkelijk en leuk. Laat zakken kleding die niet meer gebruikt worden rouleren door vriendengroepen zodat ieder er wat in en weer wat uit kan halen. Mooi met gesloten beurs!
Kringloopwinkel
Als je makkelijk een kringloopwinkel kan binnenlopen lukt het vaak om goedkope kleding aan te schaffen. Regelmatig binnenlopen vergroot natuurlijk de kans dat je iets tegenkomt wat je nodig hebt of leuk is. Het is ook de plek waar je eigen kleding weer een nieuwe kans kan geven. Beter dan "zomaar" weggooien toch?
Tweedehandswinkeltjes
Leuk om regelmatig binnen te lopen, zeker in de nog kleine maten is de keus enorm. Als je graag een bepaald merk koopt dat in de winkel je te veel geld kost dan is dit een voordelige optie. Je krijgt meteen een goede indruk van de kwaliteit en of het goed in de was blijft. Mijn ervaring is dat het lastiger wordt als kinderen groter worden, de inbreng is een stuk magerder en er is veel meer keus in meisjeskleding. Jongens slijten vast meer hun kleding. Misschien wordt er ook wel meer voor meisjes aan kleding gekocht. Zoek je dus jongenskleding in een wat grotere maat dan is het handig om vroeg in een nieuw seizoen regelmatig te kijken of er wat voor je bij zit.
Internet(tweedehands)winkeltjes
Nog een mogelijkheid om kleding aan te schaffen. Het kán soms een nadeel zijn maar dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. . Je hebt het kledingstuk niet in handen gehad en het is niet altijd goed te zien in welke staat het verkeerd. Het is dus een kwestie van de kwaliteit van de webwinkel. Vaak hebben deze winkeltjes ook outletverkopen, kleding van een vorig seizoen tegen veel lagere prijzen. Kijk ook eens in het gastenboek naar reacties van klanten. Mijn ervaring is dat de meningen kunnen verschillen als het gaat om "in goede staat". Ik heb dus heel goede ervaringen en ook wel eens tegenvallende aankopen gedaan met deze manier van kleding kopen. Je eigen ervaring zal het leren. Vraag eventueel nog een extra foto via de mail. Verder heb je te maken met verzendkosten, die kun je wel weer naar beneden krijgen door meer te bestellen of samen met iemand anders een bestelling te doen. Lees goed verder alle verkoopvoorwaarden zodat je bij klachten weet wat er verwacht kan worden en wat niet. Meestal wordt er verwacht dat je vooraf betaald, soms ook niet. Bepaalde bedrijfjes zijn ook geregistreerd bij de K.v.K. Bij ebay is het erg handig dat je waarderingen van klanten kunt lezen van de diverse aanbieders. Je ziet ook hoeveel transacties er al zijn geweest en waaruit je kunt opmaken of je er meer of minder vertrouwen in kunt hebben.
Als je op de hoogte gehouden wil worden van het aanbod van kleding dan hebben diverse webwinkels een nieuwsbrief, soms krijgen nieuwsbrieflezers extra korting. Er bestaan ook maillinglijsten bij Yahoogroups waar je lid van kunt worden.
De "echte" kledingwinkel
Ook hier natuurlijk vollop keus, wil je vooraf aan het seizoen alle keus hebben dan zul je de volle mep betalen. Wacht je tot de uitverkoop dan heb je grote kans dat er bepaalde maten of modellen niet meer te koop zijn. Het is dan best handig als je echt iets "moet" hebben voor een bepaald seizoen dat je het dan vrij vroeg in het seizoen koopt. Bepaalde prettig betaalbare shirtjes gaan er ook meestal als eerste uit. Kwestie van afwegen dus. Bepaalde basics zijn prima in de uitverkoop te kopen of in een andere maat voor het volgende seizoen. Vooral winterjassen hangen vaak nog in flinke aantallen in de rekken. Het is mij opgevallen dat winkels er een bepaald afprijssysteem op na houden, meestal eerst 10 of 20 procent, daarna bijvoorbeeld bij 1 stuk 10 , bij 2 stuk 30, bij 3 stuk 40 procent korting. Persoonlijk vind ik dit dus de meest onaantrekkelijke vorm, tenzij je met iemand anders tot meerdere stukken kleding kunt komen. Meestal wordt zo'n actie opgevolgd tot 2 halen 1 betalen. Uiteindelijk 50 procent korting en in het meest ideale geval gaan ze verder tot 60 of zelfs 70 procent korting. Het is mij al vaak opgevallen dat er ook zaken zijn waar zomerspul ligt van het vorige seizoen tijdens de winteruitverkoop. Ook al staat je zonnebril nog niet op je hoofd misschien valt er toch nog een koopje te halen. Vooral met tegenvallende zomers en winters wil men toch de winkels leeg. Dorpen zijn vaak later met de uitverkoop, de steden vaak vroeger of geven je het idee dat het hele jaar één grote uitverkoop is. Blijf dus kritisch als je grote posters SALE e.d ziet. Herken het mogelijke gevoel dat het met je doet!
Kinderkledingbeurzen
Op kinderkledingbeurzen die meestal voor het begin van de seizoenen worden gehouden zijn ook veel leuke koopjes te vinden. Meestal wordt een beurs aangekondigd op kaartjes in de supermarkt of in een plaatselijke krant. Je kunt ook zelf een beurs organiseren met vrienden en kenissen. Ook hier de voordelen van de tweedehandswinkeltjes. Natuurlijk kun je ook hier je eigen kleding te koop aanbieden. Meestal zijn de prijzen op beurzen lager dan in een tweedehandswinkeltje maar ook dat kan erg verschillen. Soms wordt er op zo'n beurs ook speelgoed aangeboden. Iedere kinderkledingbeurs heeft zijn eigen regels m.b.t de hoeveelheid inbreng en wat er na afloop met alle kleding gebeurd. Vraag dus vooraf naar de beursregels.
Kleding zelf maken, aanpassen of vermaken
Lange tijd is het zelf kleding maken wat impopulair geweest met uitzondering van de mensen die het echt als hobby hebben. Ik heb zelf heel veel kleding gemaakt, dat scheelde echt veel geld, zeker met kleine kindjes was een broekje snel in elkaar gestikt voor drie of vier gulden. Daarna was het voor mij niet echt meer interessant, de tijd en het geld vielen in het niet bij de kledingprijzen in de winkel en het was voor mij niet zo'n hobby dat ik het geld wilde laten kosten ook al zou dat betekenen dat ik zelf meer keuze zou hebben in materiaal en model. Ik heb het idee dat er wel weer eens een tijd aan zal komen dat het wel weer rendabel wordt, gezien de absurde prijzen ( t-shirtje 39 euro van X merk) en de soms doodeenvoudige modellen die soms geneens een afwerking hebben. Met een minimale creativiteit kun je soms van een simpel shirt met gebruik van schaar al iets bijzonders maken. Knip maar eens voor de grap de halslijn uit een wat ouder shirtje en je zult je verbazen of het grappige resultaat. Knip stukjes stof uit een broek ( of waar een gat zit) en zet daar een contrasterend stukje stof achter. Knip shirts los en verwissel de panden met elkaar, knip expres de zomen weg van shirts of broeken. Zet er eventueel een reep ander gekleurde stof weer aan. Wie zin heeft kan zich naar hartelust uitleven. Textielverf geeft ook leuke opfrisresultaten. Verder hebben velen de breipennen weer uit de kast gehaald!
Maat 56=
|
Maat 116= 5-6 jaar
|
Maat 62= 3 maand
|
Maat 122= 6-7 jaar
|
Maat 68= 6 maand
|
Maat 128= 7-8 jaar
|
Maat 74= 9 maand
|
Maat 134= 8-9 jaar
|
Maat 80= 12 maand
|
Maat 140= 10-11 jaar
|
Maat 86= 23 maand
|
Maat 146= 11-12 jaar
|
Maat 92= 1,5 tot 2 jaar
|
Maat 152= 12-13 jaar
|
Maat 98= 2-3 jaar
|
Maat 158= 13-14 jaar
|
Maat 104= 3-4 jaar
|
Maat 164= 14-15 jaar
|
Maat 110= 4-5 jaar
|
|
Bescherm broeken en fiets veiliger!
Herkenbaar? Je zoon komt met zijn broekspijp tussen de fietsketting omdat er geen kettingkast op zijn stoere mountainbike zit. Een broeksklem past niet goed, een broek in de sok gaat snel los en een elastiek dat is zeker niet cool! Het is als volgt op te lossen. Neem een leuk fel keycord (hebben die dingen ook eindelijk een bestemming) en knip deze in 2 stukken en stik hierop een flink stuk klittenband; een stuk aan de onderkant en een ander stuk aan de bovenkant. Kinderen kunnen de maat zelf instellen en het staat stoer én het werkt:! Dus minder kans op kapotte broeken.
Onderhoud
Te lange broekspijpen.
Methode 1.
Is een broek te lang dan kan dat vaak tegen zo'n 10 euro vermaakt worden in de winkel. Men gebruikt dan de originele zoom weer door de pijp eerst naar binnen te vouwen op de goede afmeting en dan te stikken, zoveel mogelijk langs de oorspronkelijk vouw en het stiksel om daarna weer terug te vouwen en goed plat strijken. Het restant wat overblijft binnenin de broekspijp kun je na het passen afknippen en aflocken of de vouw zo laten. Dit is echt een simpel klusje met minimale inspanning, wel een stevige naald gebruiken. Het mooie van deze methode is dat het orginele stiksel zichbaar blijft en het net lijkt alsof deze niet is vermaakt.
Methode 2.
Zorg voor standaard 2 kleuren “oranje” bij je naaispullen, een hele lichte, tegen crème aan en een wat roestbruine. Je naaimachine moet sterk genoeg zijn om de dikke zoom te naaien, ook op de naden. In het geval dat er bijvoorbeeld 10 cm van de broek af moet en dan is de wijdte niet gelijk aan de oude zoom en kom je dus niet goed uit of je krijgt plooitjes. Stik er dan een volledig nieuwe zoom aan, met een zelfde kleur stiksel die niet van echt te onderscheiden is. De dikte van het garen komt vrijwel overeen.. De wasranden komen vanzelf weer terug en het voordeel is dat je geen doorgeperste randen krijgt op den duur, iets wat wel kan ontstaan als je de oude zoom gebruikt en een nieuwe naad er vlak boven naait.
Gat in de broek!
De truc (methode 1) om broeken korter te maken kun je ook omgekeerd toepassen bij een gat in een (nieuwe) broek. Je krijgt dan een soort opnaadje en aan de onderkant daarvan zit dan het gerepareerde gat. Het geeft het effect van een afritsbroek. Het kan alleen als de pijpen lang genoeg zijn! Stik een lapje met vliseline onder het gat vast. Doe dan de pijp helemaal naar binnen en stik een tunneltje, waarbij het gat aan de onderkant van het tunneltje valt. Als je het platstrijkt is het net alsof je zo'n moderne afritsbroek heb Zie foto. Als de broek nog veel te lang was kun je ook de pijp afknippen op de kapotte plek er er een rits tussenzetten. Je moet dat dan wel bij 2 pijpen doen.
Kleding strippen!
Wanneer je ziet dat een oud shirtje/jas/etc mooie labels of knopen, ritsen heeft haal ze er dan af en doe ze in een speciaal "labeldoosje" [of knopendoos] Wanneer er weer eens een gat/scheur in een goed kledingstuk zit dat zet je er gewoon een labeltje uit het doosje overheen. Ook op rugzakken zitten soms mooie afbeeldingen en de gespen lenen zich erg goed om kleding te pimpen!
Labeltjes:
Vaak zijn aan de binnenkant van het [kapotte]kledingstuk ook labels ingenaaid.Die kun je er voorzichtig uit tornen en zet ze dan aan de buitenkant op t gaatje. Het lijkt alsof t zo hoort [vooral omdat de kleuren overeen komen].
Jeans:
Soms heb je een klein gaatje ergens zomaar op een been. Plak er wat plakvlieseline achter, en stik met een rechte steek (let op: geen
zigzag) heen en weer er overheen in een zelfde kleur als het denim. Negen van de tien keer is het nauwelijks te zien dat de broek gerepareerd is.
Wanneer het gaatje vlak bij de zijnaad zit, is het handig om dan eerst de zijnaad los te maken, dan kan je er beter bij!!
Ritsen
Ritsen vervangen kan natuurlijk ook , dat is niet een heel makkelijk klusje. Stik de naden in de “moed” van de oude stiksels en wederom met de oranje kleur wat erg handig is om die in je naaidoos te hebben.
Noodreparatie voor ritsen.
Voor jacks, misschien kun je het ook bij een spijkerbroek toepassen. Het is een noodreparatie tot je tijd hebt om echt de hele rits uit te tornen en er een nieuwe in te zetten. Je laat de oude rits zitten en zet de nieuwe rits vast op de oude. De tandjes van de oude rits vallen dan naar achteren. De trekker van de oude rits moet je dan wel eraf halen anders wordt het te dik. Je kunt ook een klein ritsje over een kapotte broekrits zetten.
Onderhoud van kleding.
Kijk bij de aanschaf meteen in het kledingstuk hoe het gewassen moet worden. Soms staat er op het labeltje 60 graden en dat is natuurlijk wel prettig dat het wat warmer gewassen kan worden bij vet en vlekken. Zie je dat een kledingstuk alleen chemisch gereinigd kan worden dan kun je jezelf afvragen of dat wel zo praktisch en voordelig is. Ik krijg wel het idee dat er kledingmerken zijn die zich van te voren indekken, 30 graden en met de hand wassen en niet in de droger is er dan te lezen op het labeltje. Hoe realistisch is dat? Hou bij katoenen kleding ook rekening met eventuele krimp, zeker bij gebruik in de droger. Sokken die de droger in gaan kun je vaak best een maat groter kopen, was ze eerst en dan meteen in de droger. Vaak zijn ze dan precies op maat.
Kleding blijft veel mooier als je ze binnenstebuiten wast, printjes en stof blijven dan beter. Een gebruik van een waszakje kan ook erg handig zijn. Teener meiden hebben soms kleding met strassteentjes of kleine sieraadjes, deze komen dan bij loslaten gelukkig niet in je wasmachine!
Pas op met de strijkbout als je shirts met printjes strijkt, deze kunnen branden en erg lelijk worden. Een vochtige theedoek kan of de print aan de binnenkant strijken.
Genoeg = genoeg?
Het kan heel makkelijk een valkuil zijn als je kinderkleding wil gaan aanschaffen en je weet niet wat er nog in de kasten ligt. Spit voor aankoop of bij ieder seizoen de kledingkasten door en haal de kleding er uit wat je niet meer kan of wil gebruiken en zie wat er nog kan blijven liggen. Zo voorkom je dat je teveel kleding aanschaft, je kunt tenslotte iedere dag niet meer dan één trui dragen
Het sokkenmonster
Het kan verleidelijk zijn om sokken te kopen met leuke printjes en veel verschillende kleurtjes. Helaas is de ervaring van veel ouders dat
sokken op vreemde manieren kunnen verdwijnen. Een oplossing kan zijn om een stel sokken in dezelfde kleur te kopen en van hetzelfde soort. Je hebt met het vouwen van de was sneller een paar bij elkaar gevonden én als er een sokkenmonster is langsgeweest blijft de overgebleven sok toch nog bruikbaar.
Sokken in een donkere kleur kunnen praktisch zijn t.o.v. bijvoorbeeld witte sokken. Sokken die in de droger gaan kunnen vaak best een maat groter worden gekocht omdat ze behoorlijk kunnen krimpen. Let bij aanschaf op sokken ook op de samenstelling van het materiaal. Volledig synthetische sokken kunnen heel zweterig worden. Als er wat katoen in de sokken zit is het veel prettiger om te dragen.
Sokken en Schoeisel
6. Het ene model is het andere niet en een schoen kan heel anders vallen, een maat is dus niet altijd bepalend.
7. Bewaar de oude schoenen als die nog passen voor vieze klusjes of om naar het bos of speeltuin te gaan. Als een schoen van binnen nat is geworden door zweet of door water dan kun je er telkens kranten in stoppen en deze vervangen zodat een schoen snel droogt. Bij de verwarming drogen zorgt er voor dat het materiaal van de schoen hard wordt en niet meer prettig voelt bij het dragen, materiaal is ook gevoeliger geworden voor scheuren.
8. Noteer de naam van je kind op de sportschoenen en sportkleding van school, veel kinderen dragen dezelfde kleding en het is dan veel makkelijker je spullen weer terug te vinden.
9. Bij sportschoenen of platte schoenen kan een inlegzooltje handig zijn, deze kun je vaak ook wassen! De schoen blijft veel langer fris, zeker als hij met blote voeten wordt gedragen.
10. Gebruik een spray om de schoenen waterafstotend te maken meteen na aankoop. Leer kun je sprayen of invetten. Als je nubuck invet wordt het leer glad dus pas op als je dat liever niet wilt. Gebruik bij nubuck een speciaal steentje om vlekjes te verwijderen.
11. Je kunt veel geld besparen door in de uitverkoop schoenen te kopen, het kan een risico zijn om schoenen op de groei te kopen omdat de kinderen wel eens een spurt kunnen maken. Regenlaarzen vind je vaak erg goedkoop op rommelmarkten. Dit geldt ook voor schoolgympjes met van die elastiekjes. Deze zijn in het begin van het schooljaar snel uitverkocht dus wees er snel bij als je ze nodig hebt!
Met deze tips ga jij vast zelfverzekerd de schoenenwinkel binnen en ben je zelf in staat te beoordelen of je waar voor je geld krijgt!
Wie past de schoen?
Als je merkt dat een schoenenwinkel niet erg deskundig personeel heeft dan kun je aan de hand van het checklistje hieronder beoordelen of je te maken hebt met een goede schoen. Zo kun je beter beoordelen of een voordelige schoen wellicht best een goede keus is.
1. Prettig draagbare schoenen hebben voldoende ventilatiemogelijkheden, vooral bij synthetische schoenen is dit belangrijk. Leren schoenen of een combinatie leer/synthetisch ademen beter.
2. Controleer of de schoen een soepele zool heeft door de zool even licht te buigen.
3. Tenen hebben voldoende groei en bewegingsruimte nodig, houd rekening met het soort sok dat er in wordt gedragen en neem deze mee naar de winkel. De smalle schoenen bij de tenen zorgen dat deze gaan knellen!
Volg met je duim langs beide voeten hoe de schoen valt, vraag je kind de tenen niet in te trekken. Een schoen beschermt ook kwetsbare tenen van kinderen en een goede schoen laat zich op de neus niet makkelijk indrukken.
4. Het is ook aan te raden te controleren of de hiel mooi aansluit. Dit kun je controleren door even de voet op te tillen en de schoen aan de hiel lichtjes te beweging, de hiel mag dan niet loskomen van de schoen.
5. Een schoen loopt altijd wat uit en het is goed dat een schoen nog verstel of aantrekmogelijkheden heeft. Flappen van de veters die bij aankoop al heel dicht bij elkaar zitten kunnen dan na verloop van tijd over elkaar heen gaan en de schoen is niet meer goed te corrigeren.
Pyama's
Koop het liefst pyama's met boordjes aan mouwen en broeken. Deze kun je gerust 1 maat groter kopen zodat je er veel langer mee kunt doen.
Kleding door en weggeven.
Bedenk een slim ruilsysteem van kleding geven en weer krijgen. Laat een grote zak rond gaan in een vriendengroep en help elkaar.
Overtollige kleding kun je ook kwijt bij kringloopwinkels, speciale depots, d.m.v een kaartje of op internet. Wellicht ken je iemand die het goed kan gebruiken. Geven is fijn voor de ontvanger en voor jezelf. Als je kunt geven zul je ook op de een of andere manier ontvangen!
o Krijg je zelf wel eens regelmatig iets van een ander? Laat duidelijk merken, eventueel met een kleine attentie ( dat hoeft zeker niet duur te zijn), dat je het erg op prijs stelt. Je zult ervaren dat er de volgende keer weer (sneller)aan jou wordt gedacht!
Kinderkleding kan duur zijn of juist heel voordelig. Ook is daar tussenin veel mogelijk. Zoveel mensen zoveel wensen. Kies je liever voor merk of maakt dat je niet uit. Koop je kleding vaker wat op de groei of precies pas. Met de mode meegaan of is dat voor jou niet zo belangrijk. Kunnen schoenen door meerdere kinderen gedragen worden? Moet je meer dan 1 paar schoenen hebben voor je kind in dezelfde maat? Is jouw kind er een die ravot en veel buitenspeelt of een die thuis liever binnen met de lego of barbies speelt.
Groeispurten, kinderen met een uitgesproken mening over hun kleding, Kinderkleding is best heel persoonlijk, geen tip is voor iedereen geschikt. Wat wil je en wat past bij jouw budget. Veel keuzes te maken of juist niet. Tips voor ieder wat wils zullen we maar zeggen.
Kinderkleding